تغییر رویکرد از توسعه کم آب بر به توسعه آب اندوز

دبیر جشنواره ملی آب گفت: این رویداد تخصصی با هدف تغییر ریل‌گذاری توسعه کشور از آب‌بر به آب‌اندوز پنجم تیر ماه برگزار خواهد شد.

تغییر رویکرد از توسعه کم آب بر به توسعه آب اندوز

محمد رضا فرزانه در ارتباط با پیش‌زمینه‌های تشکیل جشنواره ملی آب اظهار کرد: این جشنواره ملی بوسیله دانشکده محیط زیست و سازمان حفاظت محیط زیست در حال برگزاری میباشد. تا پیش از سال 1397 همکاری‌هایی با دفتر توسعه منطقه‌ای مرکز پژوهش های مجلس و سازمان منطقه‌ آزاد جزیره قشم در ارتباط با مشکلات منابع آبی کشور شکل گرفت. در این دوران به این نتیجه رسیدیم که یکی از ریشه‌های اساسی مشکلات کشور، ریل‌گذاری توسعه کشور به‌جای این‌که مبتنی بر توسعه آب‌اندوز باشد، بر مبنای توسعه آب‌بر است.
وی با بیان این‌که قالب اقلیم کشور خشک و نیمه‌خشک است افزود: بنا بر بررسی‌های انجام شده در مناطق کم‌آب کشور مشخص گردید که مردم با ساخت سازه‌هایی خود را با کم‌آبی سازگار کرده و وجوه سخت‌افزاری این سازه ها و بطور ویژه وجوه نرم‌افزاری مرتبط(بویژه مشارکت در ساخت، مرمت و بهره برداری و انتقال دانش بومی به نسل جدید) از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد.
دبیر اولین جشنواره ملی آب تصریح کرد: مسأله‌ای که در حال حاضر مطرح است این است که چطور با وجود چنین درس آموخته ها و افتخاراتی، همچون بهره برداری از آب‌انبارها و قنات‌ها که مبتنی بر یک رویکرد پایدار در بهره‌برداری از منابع آب سطحی و زیر‌زمینی هستند اما چه چیزی باعث شده با چنین قدمتی ریل‌گذاری توسعه ما آب‌بر باشد؟
فرزانه افزود: چنین مسأله‌ای ما را بر آن داشت تا با برگزاری جلسات متعددی در سطح معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست به این نتیجه برسیم که باید با در پیش گرفتن رویکرد آموزش محیط زیست بحث فرهنگ‌سازی را در در دستور کار قرار داده و به فرهنگسازی و آموزش در خصوص توسعه آب‌اندوز اهتمام ورزیم.
وی با بیان این‌که خروجی جلسات انجام شده به تدوین برنامه ای تحت عنوان برنامه صیانت از منابع آب و محیط زیست منجر شد، به تشریح این برنامه ملی پرداخت و گفت: این برنامه در سه سطح مورد نظر قرار گرفت که در سطح اول این برنامه به‌صورت پایلوت در استان البرز با همکاری اداره کل محیط زیست استان البرز اجرایی شد و در دومین سطح که سطح میانی است این برنامه به‌سمت اجرایی شدن در 7 استان حرکت خواهد کرد.
دبیر اولین جشنواره ملی آب خاطرنشان کرد: ساز‌وکار انتخاب این 7 استان مبنای تشکیل اولین جشنواره ملی آب است.
فرزانه یکی از محورهای نخستین جشنواره ملی آب را طرح سفا (سفیران سبز فناور) عنوان کرد و گفت: طرح سفا در قالب یک رویداد استارتاپی به‌دنبال شناسایی و حمایت از مشاغل خانگی سبز است تا بتواند به کاهش مصرف منابع پایه کشور کمک کرده و از سوی دیگر به کاهش تبعات محیط زیستی منجر شود.
وی ضمن تأکید مجدد بر تغییر محور توسعه کشور از آب‌بر بودن به‌سمت آب اندوزی به‌عنوان محور اصلی جشنواره ملی آب گفت: همزمان با مسیری که در سازمان حفاظت محیط زیست در جریان بود در سطح ملی نیز کارگروهی تحت عنوان کارگروه سازگاری با کم‌آبی آغاز به کار کرد و با توجه به این‌که هر دو در یک مسیر و در راستای گسترش کسب و کارهای سبز و سازگار با کم‌آبی گام بر می‌دارند تلاش کردیم تا با برگزاری جلساتی در سازمان حفاظت محیط زیست و برای جلوگیری از موازی‌کاری اقداماتمان را در یک جهت قرار دهیم.
دبیر اولین جشنواره ملی آب تصریح کرد: بر همین اساس مقرر شد تا همزمان با رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی، جشنواره ملی آب نیز در هفته اول تیر ماه برگزار خواهد شد.
نکته قابل توجه در خصوص اطلاع‌رسانی این جشنواره پوستر آن بود که از ابتدا به‌صورت الکترونیکی از اسفند ماه منتشر شد و اینفوگراف تخصصی این جشنواره جایگزین پوستر یکبار مصرف گردید.
گفتنی است اولین جشنواره ملی آب همزمان با رویداد ملی سازگاری با کم‌آبی در تاریخ پنجم تیرماه در محل وزارت نیرو برگزار می‌شود.

بازگشت1398/02/26