دکتر نظری دوست: نباید از بهره برداری اقتصادی معقول از اکوسیستم ها بترسیم.

ما باید استفاده معقول اقتصادی از اکوسیستم ها را باور کنیم. بخشی از بومیان محلی در حاشیه تالاب ها زندگی می کنند و بدون هیچ فشاری به دولت گذران می کنند در حالیکه در بهترین برآورد تقریباً با 150 میلیون تومان می توان برای هر فرد شغل می توان ایجاد کرد.

ما باید استفاده معقول اقتصادی از اکوسیستم ها را باور کنیم. بخشی از بومیان محلی در حاشیه تالاب ها زندگی می کنند و بدون هیچ فشاری به دولت گذران می کنند در حالیکه در بهترین برآورد تقریباً با 150 میلیون تومان می توان برای هر فرد شغل ایجاد می کند.
به گزارش زیست بوم، دکتر نظری دوست مدیرکل طرح ملی حفاظت از تالاب ها که در کارگاه «کاربرد زیست بومی در حفاظت از تالاب ها» سخن می گفت بیان داشت: وقتی می خواهیم یک اکوسیستم را اصلاح کنیم نباید آنقدر جزیره ای عمل کنیم که دیگر اکوسیستم ها نابود شود. وقتی مانع از ماهیگیری بومیان می شویم این ماهگیرها کجا می روند؟ حذف که نمی شوند. طبعاً می روند یکجای دیگر در یک رودخانه یا برکه ماهی شان را می گیرند.
این مدرس دانشگاه گفت افزود: ما هنوز در ایران در بحث قرق باقی مانده ایم. این نخستین نسل حفاظت است. در حالیکه امروزه نسل سوم حفاظت به معنی مدیریت زیست بومی به وجود آمده است که یک راه ناگزیر و البته کارآمدتر است.
وی بیان داشت: سازمان محیط زیست نمی تواند مثل یک قهرمان وارد شود و به جوامع محلی بگوید ما می خواهیم تالاب را برای شما حفظ کنیم. نخستین واکنش جوامع محلی این است که ما نسل هاست در این منطقه هستیم و نیازی به مدیریت دولتی نداریم. چون ترس از دست دادن منافع دارند.

ایشان گفت: نباید با جنجال و هیاهو با این مسئله برخورد کرد. جوامع محلی را نمی توان با فشار و تهدید وادار به تسلیم کرد. درگیری محیط بانها و زخمی شدن طرفین نشان می دهد این ماجرا نیاز به توجیه دارد نه فشار.
نظری دوست گفت: در پریشان و گمیشان دو تجربه داریم که وقتی صبح محیط بانها ماهیگیرهای غیرمجاز را دستگیر کردند شب بومیان جوامع محلی نیزارها را به آتش کشیدند. ما نمی توانیم مقاومت جوامع محلی را منکر شویم.
وی گفت: قطعاً باید از ابزار قانونی و مراقبتی استفاده کرد اما ما نباید از بهره برداری اقتصادی از اکوسیستم های تالابی بترسیم. اینجاست که باید کارشناسان حوزه های محیط زیست، جامعه شناسی و اقتصاد دنبال راهکارهایی باشند که بهره برداری منطقی و برابر با ظرفیت اکوسیستم را تعریف کنند.
نظری دوست بیان داشت: ما باید استفاده معقول اقتصادی از اکوسیستم ها را باور کنیم. بخشی از بومیان محلی در حاشیه تالاب ها زندگی می کنند و بدون هیچ فشاری به دولت گذران می کنند در حالیکه در بهترین حالت تقریباً با 150 میلیون تومان می توان برای هر فرد شغل ایجاد کرد.
مدیر طرح تالاب ها افزود: یک مطالعه نشان می دهد که هر کیلو آرتمیا 200 دلار است در حالیکه در بهترین حالت با همه هزینه های استخراج و بازاریابی و فروش، یک بشکه نفت 100 دلار قیمت دارد. مقایسه همین دو عدد نشان می دهد دریاچه ارومیه ای که آرتمیایی تولید می کند چه ارزش اقتصادی فوق العاده ای دارد و چه کارآفرینی و بهره وری می تواند داشته باشد.
نظری دوست گفت: ما باید استفاده معقول اقتصادی از اکوسیستم ها را باور کنیم. بخشی از بومیان محلی در حاشیه تالاب ها زندگی می کنند و بدون هیچ فشاری به دولت گذران می کنند در حالیکه در بهترین حالت دولت با 150 میلیون تومان برای هر فرد شغل ایجاد می کند.
وی گفت: بحث دیگری که باید آن را باور کرد دانش بومی است. اینکه جوامع محلی به خاطر زیست در درون اکوسیستم هایی مانند تالاب ها تجربیات عملی دارند که لزوماً ممکن است کلاسه بندی شده و به اصلاح دانشگاهی نباشد اما اتفاقاً قابل اتکا است. برای مثال قنات یک نمونه موفق مدیریت منابع آب است. استفاده از این دانش ها می تواند ما را در زمینه مدیریت کمک کند.
گفتنی است دومین همایش مدیریت و مهندسی تالاب ها روز گذشته با حضور جمعی از مدیران، متخصصان و پژوهشگران حوزه های محیط زیست و آب آغاز به کار کرد.

بازگشت1394/03/26